joi, ianuarie 2, 2025
5.2 C
București

Cum să fii gazda perfectă pentru invitații tăi

Articole fresh

Nu sunt puține momente în viață noastră în care trebuie să organizăm o petrecere. Aniversări, onomastici, Crăciunul, Paștele sau Anul Nou sunt cele mai importante, însă și o simplă cină cu prietenii, sâmbătă seara, este un motiv de a te întâlni cu oamenii dragi. Poate că îți faci griji pentru abilitățile tale de gazdă, însă trebuie doar să știi câteva trucuri care pot face diferența. Cert este că trebuie să le oferi celor care îți calcă pragul o experiență plăcută, memorabilă. O gazda perfecta nu se limitează doar la a oferi mâncare. Ea creează o atmosferă caldă, primitoare, confortabilă pentru oaspeți.

Totul începe de la un plan

Nu cred că trebuie să mai spunem că un lucru important este să-ți cunoști foarte bine oaspeții. Dacă ești o iubitoare de filme, poate ai văzut pelicula “Diavolul se îmbracă de la Prada”. Este o scenă când unul din personajele principale, Miranda, organizează o gală. Le pune pe Emily și Andrea, asistentele ei, să facă o lista cu fiecare invitat, care să includă informații despre ei. Nu va trebui să creezi un album cu poze, informații sau cine mai știe ce. Ar trebui să înțelegi preferințele, precum și nevoile oaspeților tăi. Află dacă au alergii alimentare, preferințe culinare sau obiceiuri speciale, astfel încât să poți pregăti un meniu care să li se potrivească.

De asemenea, modul în care vor sta la masă este important. Eticheta spune să nu așezi partenerii unul lângă altul decât dacă aceștia nu se cunosc cu restul invitaților sau există ceva animozități. De obicei, oameni stau cât mai diversificat, astfel încât să facă conversație. De asemnea, ar trebui să fii atentă și la oamenii pe care îi inviți. Desigur, trebuie să fim incluzivi, însă nu poți aduce la aceeași masă oameni care nu au subiecte de conversație.

De exemplu, un profesor universitar nu se va simți în largul lui dacă va sta la aceeași masă cu persoane care nu pot să ducă o discuție la capăt. Nu trebuie să fim cu toții academicieni, însă acest aspect îi poate pune în dificultate pe unii sau pe alții. Dacă ai între cunoștințele tale persoane din diverse medii, vezi cum poți jongla cu acest lucru, astfel încât nimeni să nu se simtă frustrat.

Bugetul

Planificarea financiară este esențială, pentru că nu este necesar să cheltui toate economiile pentru o lună de zile. Dacă nu îți permiți să organizezi o masă, mai bine nu o mai face. Stabilește un buget realist pentru evenimentul tău. Acest lucru te va ajuta să eviți stresul financiar. Tu trebuie să te concentrezi mai mult pe a crea o experiență minunată pentru cei care îți fac onoarea de a veni la tine. Locația este importantă pentru buget. Dacă îți permiți, poți închiria o sală specială. Însă și la tine acasă poate ieși o petrecere reușită, cu condiția să nu stați prea înghesuiți sau să nu îți deranjezi vecinii cu muzica.

Meniul ales

Nicio petrecere nu este completă fără mâncare bună. Există evenimente mari, unde mâncarea lasă de dorit, iar oamenii pleacă flamanzi acasă. Mai bine alegi ceva simplu, dar care va merge la sufletele tuturor celor prezenți. Dacă nu te pricepi la gătit, poți apela la o firmă de catering care îți va aduce la ușă, la ora stabilită, meniul dorit. Acum este la modă să ai diferite diete. Interesează-te dacă ai vegetarieni sau vegani printre invitați, încercând să pui ceva și pentru ei pe masă. Nu uita de prezentarea felurilor de mâncare. Trebuie să utilizezi veselă de calitate. Masa trebuie să arate și ea frumos, festiv, în funcție de ceea ce sărbătorești. Totul trebuie să se afle în perfectă armonie. Nu poți pregăti meniuri exotice, cu aranjamente cottage.

Atmosfera contează

Se spune că la o nuntă sau botez, muzica face totul. Sau măcar o parte din eveniment este dictată de muzică. Și la tine acasă contează acest aspect, însă asta nu înseamnă că trebuie să îți bubuie pereții, ajungând la deranjarea vecinilor așa cum am amintit mai sus. O muzică pe fundal, în surdină, este de preferat. Oamenii care vin la tine trebuie să poată conversa, nu să țipe la partenerul de la capătul celălalt al mesei. Știm că românii sunt gălăgioși. Ieși din tiparele balcanice, fiind rafinată, chiar și prin muzica pe care o pui la petrecere. Vezi să nu fie nici prea cald, nici prea frig, pentru că dorești ca oamenii să se simtă bine în fiecare aspect. De asemena, scaunele trebuie să fie suficiente, nu să constați că unul din invitați nu are pe ce să stea, așezându-l pe taburetul care îl face să intre sub masă.

Comunicarea 

Tu trebuie să dai tonul. Nu este nimic mai neplăcut decât o masă unde tace toată lumea. Desigur, la masă se mănâncă nu se vorbește, însă acest lucru este valabil doar când mănânci cu familia ta. Când ai invitai, conversația este esențială. Pornește o conversație plăcută, evitând politica, sportul sau problemele religioase. Poți discuta despre muzică, filme sau alte subiecte interesante. Nici bârfă nu este binevenită. Nu este frumos să critici pe cineva care nu este prezent sau să faci observație cuiva de la masă. Evită, pe cât posibil, toate aceste subiecte, iar dacă cineva aduce în discuție ceva sensibil, încearcă tu, ca și gazdă, să îndrepți atenția spre altceva. Diplomația este o virtute care se aplică inlcusiv petrecerilor restrânse.

Ținuta

Dacă ești gazdă, atunci nu uita acest detaliu. Este total interzis să te prezinți în fața musafirilor cu părul murdar sau nepieptănat, în hainele de casă, murdară de pete de mâncare sau mirosind a ceapă. Asigură-te că ai gătit în timp util, ai avut timp să îți faci un dus, ca ulterior să te aranjezi puțin. Trebuie să fii perfectă, din cap până-n picioare. Modul în care te prezinți arată respectul pe care îl porți oamenilor care vin în casa ta.

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole