miercuri, aprilie 2, 2025
10 C
București

Credite nebancare vs. Carduri de credit. Care este mai avantajos?

Articole fresh

Probabil că ai mai observat cum creditele și cardurile de credit îți inundă zilnic atenția cu promisiuni. Iar fiecare pare să ofere exact ceea ce cauți. Un mic impuls financiar, câteva clauze atractive și, brusc, ai impresia că îți poți îndeplini orice dorință. Dar ce variantă e mai potrivită pentru tine când vrei să-ți acoperi cheltuieli urgente, să-ți cumperi un gadget mult visat? Sau să-ți reorganizezi bugetul? Citește mai departe pentru a afla ce să alegi.

De ce să ții cont de diferențele mici

În principiu, un credit nebancar și un card de credit urmăresc să-ți ofere acces la bani într-un mod rapid. Numai că fiecare are propria personalitate. Când apelezi la un credit nebancar, primești o sumă fixă de bani pe care te angajezi s-o înapoiezi într-o anumită perioadă, cu o dobândă stabilită încă de la început. Un card de credit se bazează pe limita de credit pusă la dispoziția ta. Și poți cheltui banii oricând și îi rambursezi, de obicei, lunar. Cu dobânda calculată în funcție de cât ai folosit. 

De multe ori un credit fulger poate fi mult mai avantajos. Dar pentru tine, principala diferență apare în momentul în care vrei să știi din start cât vei plăti. Un credit nebancar îți asigură claritate încă din clipa semnării contractului. Fiindcă știi exact rata și durata. În schimb, cardul de credit aduce și el flexibilitate. Azi nu folosești nimic, plătești zero dobândă, iar mâine folosești mai mult așa că plătești o dobândă mai mare. 

Dacă te tentează mai mult controlul fix și nu vrei să-ți pierzi timpul calculând costurile suplimentare, un credit nebancar s-ar putea să ți se potrivească mai bine. Dacă preferi libertatea de a cumpăra și plăti ulterior, un card de credit poate fi partenerul perfect.

Avantaje pe care poate nu le iei în calcul

Poate te atrage ideea că un credit nebancar este mai simplu de obținut. IFN-urile care oferă astfel de împrumuturi pun accent pe rapiditate, puține documente și formalități online. Nu mai pierzi timpul pe la ghișee, nu trebuie să aștepți confirmări și, de multe ori, primești banii chiar în ziua în care ai aplicat. Un alt aspect ce te-ar putea cuceri este că, pentru sume mici, condițiile sunt mai relaxate și e posibil să te încadrezi chiar dacă istoricul tău de creditare nu e perfect.

De cealaltă parte, cardurile de credit sunt ceva mai dinamice. Le poți folosi atât la cumpărături online, cât și în magazine și ai acces la o perioadă de grație în care dobânda e zero (dacă îți plătești integral datoria la scadență). Această combinație de beneficii îți dă un sentiment de satisfacție instantă deoarece cumperi, te bucuri de produs și abia după aceea intervine plata.

Costuri ascunse și detalii care îți pot scăpa

Dobânzile pot fi diferite și, nu de puține ori, cardurile de credit se dovedesc mai scumpe la finalul lunii, mai ales dacă rămâi cu sold după perioada de grație. Fiecare zi în care nu achiți integral suma cheltuită poate aduce penalizări și dobânzi consistente. În cazul creditelor nebancare, chiar dacă ratele lunare sunt ușor mai mari decât în cazul unităților financiare tradiționale, ai totuși un plan predictibil de plată. Practic, știi suma exactă datorată.

Nu subestima nici comisioanele care apar la cardurile de credit. Chiar dacă primești puncte și reduceri, costurile de retragere de la bancomat sau de întreținere anuală pot fi extrem de mari, mai ales când folosești cardul la bancomat și nu la cumpărături. În aceeași idee, unele credite nebancare pot avea comisioane de analiză a dosarului sau de administrare, care pot mări nota de plată finală. Tocmai de aceea e important să citești cu atenție fiecare pagină din contract, pentru că mulți cred că semnătura e doar o formalitate.

Ție care soluție ți se potrivește?

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole