sâmbătă, iulie 27, 2024
17.8 C
București

Cum să amenajezi camera unui adolescent

Articole fresh

Nimic nu este mai dificil decât să le facem pe plac copiilor care au depășit vârsta de 12-13 ani. Este vorba despre minunata adolescență, cu vise, dar și cu rebeliunile specifice. Orice părinte care are copii a trecut sau va trece prin așa ceva. Este o perioadă frumoasă, dar foarte dificilă. Printre provocările pe care le vei întâlni atunci când în casă ai un adolescent, va fi camera lui.

S-a terminat cu mobila roz, cu jucăriile care ies din cutii sau Mickey Mouse pe perete. Acum, pune-te în locul lui. Nici tu nu te-ai simți în largul tău dacă ar veni prietenii pe la tine, iar pe pereți ai personaje din desene animate. Așa că, amenajarea camerei unui adolescent este o sarcină importantă, deoarece această încăpere poate deveni un sanctuar personal pentru el. Camera trebuie să fie un loc în care să se simtă confortabil, motivat să-și desfășoare activitățile, să se relaxeze, să socializeze cu prietenii.

Planifică detaliile

Nu poți începe niciun proiect fără a deveni un mic designer.  Nu ai nevoie de studii în domeniu pentru asta. Imaginația poate fi de folos. Dacă atunci când ai amenajat camera copilului tău când era mic, au fost suficiente părerile tale, acum adolescentul trebuie să fie prezent. Ceea ce își dorește este ceea ce trebuie să conteze, atâta timp cât nu sunt lucruri imposibil de realizat. Trebuie să te sfătuiești cu el pe tot parcursul amenajării, să faceți împreună un plan. Mai trebuie să știi și ce activități își desfășoară acolo. Poate vrea un colț de studiu, un loc de relaxare, un spațiu pentru socializare. Fiecare detaliu contează atunci când planifici încăperea, pentru că orice adolescent își dorește propriul sau univers.

Studiul este important

Este vârstă la care vin multe provocări academice, cum ar fi examenele sau alegerea unor anumite specialități. Un copil trebuie să aibă un loc primitor, confortabil, în care să poată învăța în liniște. Biroul este foarte important pentru că acolo va învăța, își va face temele sau proiectele de la școală. Acesta trebuie să fie suficient de mare încât să îi permită să își desfășoare toate activitățile de studiu, poate să aibă și un calculator. Un scaun potrivit, care să nu îi forțeze coloana, trebuie ales și el. În aceste elemente trebuie să investești cât de mult poți pentru că pot fi cruciale în dezvoltarea armonioasă, nu doar intelectuală, dar și fizică a adolescentului.

Timpul liber

Deși, cum am spus în paragraful anterior, învățatul este important, relaxarea are și ea rolul ei. A realiza un echilibru între cele două este esențial pentru că și tu, ca adult, ai nevoie de timp liber, pentru tine. Pentru un copil acest aspect este și mai evident.  În acești ani adolescentul descoperă, învață ce este viața, percepe altfel ceea ce este în jurul său. El deja înțelege anumite aspecte, dorind să exploreze. Poate îi place să asculte muzica, să citească, să deseneze. Pentru oricare din aceste activități trebuie să încorporezi ceva în camera lui. Nu ai nevoie de spațiu prea mare. Un fotoliu lângă fereastră, pentru a avea lumină bună când citește, articole pe care să le folosească când desenează precum un șevalet sau un sistem audio îi pot întregi universul.

Decorațiuni cu personalitate

Adolescenții au preferințe proprii, acum formându-se caracterul. Trebuie să accepți dacă acesta nu iubește aceleași lucruri ca și tine pentru că el este unic. Vorbim de un viitor adult care își conturează personalitatea, iar pentru asta are nevoie de o lume a lui. Dacă mai sus vorbeam de relaxare, acum vorbim de detalii. Acestea pot fi culori, anumite texturi sau anumite accesorii specifice. Nu este nicio problemă dacă vrea să îi zugrăvești în mov sau gri. Asta este dorința lui iar tu ar trebui să o respecți. Până la urmă este camera în care va sta adolescentul. Dacă dorește tablouri sau postere, lasă-l să le pună pe pereți. Îl fac să se simtă în largul lui, deci asta este important. Perdelele, draperiile sau alte textile trebuie, de asemenea alese așa cum și le dorește. Dacă nu vrea acel covor cu flori nu îl poți învinovăți pentru asta. Cum spuneam mai sus, el este unic.

Organizarea

Pentru a menține camera în perfectă armonie, un adolescent are nevoie de spații de depozitare. Sertare, dulapuri, rafturi sau cutiile sunt esențiale pentru a evita aglomerația inutilă. Pe piață există tot felul de piese care să te ajute în acest sens. Organizarea este o calitate care îi va servi ulterior în viață. Învață-l să facă asta, iar mai târziu îți va mulțumi.

Prietenii sunt importanți

Cum spuneam, este acea perioadă în care socializarea este ceva crucial pentru adolescenți. Are nevoie de loc suficient pentru asta, astfel încât să nu fie deranjat de părinți. Își va invita prietenii, așa că este nevoie de spațiu. De aceea, îți recomandăm ca în camera lui, în loc de pat, să optezi pentru o canapea extensibilă. Astfel nu va ocupa mult loc, iar când vine cineva în vizită vor avea unde să stea, să joace jocuri, să socializeze sau să se bucure de un film.

Lumina naturală

Am vorbit în paragraful anterior despre faptul că un adolescent are nevoie de o iluminare adecvată pentru a învăța sau a citi. Asigură-te că în camera lui există suficientă lumină de afară, datorită ferestrelor mari. Dacă nu este posibil, poți alege lampadare care să înlocuiască lumina de zi, dar care să nu fie deranjante, ci să calmeze. Nu dorești ca ochii lui să aibă de suferit dacă citește sau scrie la o lumină slabă. În magazinele de specialitate vei găsi corpuri de iluminat cu diferite modele, moderne, unele chiar cu LED, care se află în preferințele acestor tineri.

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole