miercuri, ianuarie 22, 2025
3.1 C
București

Tipuri de parchet și avantajele fiecăruia

Articole fresh

Atunci când vine vorba despre locuința proprie, toți oamenii își doresc să arate precum cea din revistele de specialitate. Cu toate acestea, nu toți dispun și de bugetul necesar pentru a-și vedea visele devenite realitate. Așa că de multe ori renunță la ele. În majoritatea publicațiilor de gen, atunci când vine vorba despre podeaua locuinței, sunt făcute afirmații de genul că ”lemnul este cel mai potrivit material pentru pardoseală”. Și adevărul este că puține materiale care pot fi folosite pentru a acoperi pardoseala casei au un farmec aparte, precum lemnul. Din păcate, există o problemă. Adică prețul destul de ridicat.

De fapt, acesta ar fi principalul motiv pentru care mulți renunță la lemn, la parchet, pentru pardoseala locuinței. Li se pare o investiție prea mare pentru bugetul lor relativ redus. Din fericire, există mai multe tipuri de parchet. Din diferite esențe. Și la prețuri rezonabile. Acestea pot fi montate pe pardoseala locuinței. Și astfel să vă puteți crea acel spațiu dorit.

Parchetul laminat, preferatul românilor 

Parchetul laminat este, fără îndoială, printre materialele preferate de români pentru a fi montate pe pardoseala locuinței. Rafturile magazinelor de specialitate sunt pline cu parchet laminat. Acseta are un bun raport bun calitate-preț. Așa că nu este de mirare că s-a impus rapid în preferințele celor mai mulți dintre români.

La capitolul avantaje ale parchetului laminat, mai menționăm și faptul că este un bun izolant fonic. În plus, se montează ușor. Poate fi folosit și în camerele cu trafic intens. Nu degajă substanțe nocive. Are un efect antistatic. Și este o alegere bună dacă vă doriți să aveți parte de încălzire prin pardoseală.  În schimb, la dezavantaje, există multe voci care îi reclamă slaba rezistență. Atunci când vine vorba despre umiditate.

Parchetul masiv, pentru un interior elegant

De-a lungul timpului, atunci când se vorbea despre o pardoseală care era acoperită cu parchet,  regulă se vorba despre cel masiv. Este un tip de parchet recunoscut tocmai prin faptul că nu este atât de accesibil din punctul de vedere al prețului. Și atunci, cum putem să îl includem la capitolul ”cel mai ieftin parchet”? Înainte de a detalia acest aspect, vă vom oferi câteva informații despre caracteristicile acestuia.

Pentru cei mai mulți dintre cei care preferă parchet pentru a acoperi pardoseala locuinței, parchetul masiv se confundă cu eleganța. Deși prețul său nu este unul chiar la îndemâna oricui. În prezent, pe piața de gen, se regăsește o gamă largă de esențe, tipuri. Chiar și culori. Unele dintre ele la prețuri ceva mai ușor de suportat pentru un buzunar nu prea plin. Avantajele acestui tip de parchet vorbesc de la sine: are o durată mare de viață, comparativ cu parchetul laminat de exemplu; este un excelent izolator fonic și termic; nu reține praful sau mucegaiul; este foarte versatil.

La capitolul dezavantaje ar fi de menționat și faptul că periodic, cam o dată la 10 ani, este recomandată șlefuirea lui, o operațiune nu tocmai plăcută, dar în urma căruia parchetul masiv revine din nou la frumusețea inițială, care a cucerit cumpărătorul de la prima vedere.

Parchetul stratificat, o investiție de lungă furată

O altă opțiune demnă de luat în seamă atunci când vine vorba despre pardoseala locuinței și nu numai este și parchetul stratificat. Acesta poate fi caracterizat ca fiind pardoseala care îmbină cu succes atât avantajele parchetului laminat, cât și ale celui masiv. Mai exact, avem parte de o durata de viață mai mare decât cea a parchetului laminat, care amintește de cea a parchetului masiv, iar dacă este întreținut în mod corect, atunci este într-adevăr o investiție de lungă durată. În plus, dacă este tratat așa cum se cuvine, chiar dacă este montat în spații mai ”pretențioase” pentru pardoselile din lemn, precum baia sau bucătăria, nu este niciun fel de problemă.

La capitolul avantaje, parchetul stratificat poate fi caracterizat lesne ca fiind unul dur, stabil, rezistent la trafic intens și poate fi băițuit în orice culoare. La capitolul dezavantaje, menționăm faptul că pardoselile nu pot fi șlefuite mai mult de 1-3 ori (în funcție de grosimea stratului de finisare). De aceea, datorită toleranței scăzute la defectarea lemnului de șlefuit, se recomandă ca un profesionist să facă șlefuirea”. De altfel, aceasta este și recomandarea noastră, dacă vă doriți să aveți parte de o treabă de calitate, iar rezultatul final să vă mulțumească pe deplin.

Există mai multe tipuri de parchet stratificat, cele mai cunoscute fiind cel dublu stratificat și triplu stratificat. Evident, în cazul celui din urmă avem parte de o calitate superioară, prin urmare și prețul acestuia va fi unul pe măsură.

Parchetul de exterior

Dar nu numai pardoseala locuinței este locul unde puteți monta parchet. Dacă sunteți printre norocoșii care locuiesc la o casă ”pe pământ”, cum se zice, fără îndoială că ați luat în calcul și o terasă pe acolo, cât de mică, unde să vă relaxați la un ”pahar de vorbă” cu prietenii sau cu familia, atunci când timpul o permite.

Există numeroase materiale care pot fi folosite cu succes pentru a fi montate pe pardoseala acestei terase, iar mulți consideră că piatra ar fi preferată. Cu toate acestea, de ce să nu fiți mai îndrăzneți și să montați parchet de exterior, pentru o pardoseala care va ”vorbi” celor care vă trag pragul despre cât de bine vă simțiți în intimitatea propriei case.

Avantajele unei pardoseli din lemn pentru terasă sunt evident, și primul care se impune este cel al frumuseții. Lemnul este unul dintre cele mai frumoase materiale care pot fi folosite, și care vorbește cel mai bine despre familie și cămin. Faptul că este natural și ecologic poate fi, din nou, pe placul multora, la care se mai adaugă și rezistența la intemperii. Dezavantajul lemnului ar fi cel legat de preț!

Acum, că știi mai multe, îți va fi chiar ușor să alegi tipul de parchet potrivit pentru casa ta!

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole