joi, noiembrie 21, 2024
6.1 C
București

Cum să amenajezi o grădină în balconul de la bloc

Articole fresh

Nu putem spune că mulți dintre noi nu visam să locuim la casă. Partea cea mai frumoasă a unei case este faptul că poți să îți amenajezi o grădina, o oază de  verde, de liniște, în care să petreci timp de calitate. Însă nu toți avea această posibilitate, fiind nevoie să ne mulțumim cu un apartament de bloc. Din fericire, multe apartamente dispun de unul sau mai multe balcoane, care pot să devină, cu puțină investiție, dar cu multă imaginație grădini mici, însă minunate. Amenajarea unei grădini pe balconul unui apartament de la bloc poate fi o provocare la început, dar stă în puterea ta să transformi acest spațiu urban într-un loc plin de viață, culoare, verde. Natură poate fi implementată chiar și în cele mai mici spații.

Planifică totul în detaliu

Trebuie să iei în considerare spațiul de care dispui. Sunt balcoane care au mulți metri pătrați, însă unele sunt foarte mici. Există, din fericire, idei pentru fiecare dimensiune. Trebuie să măsori cu precizie pentru a știi de câți metri te poți folosi pentru grădina ta urbană. De asemenea, ține cont dacă balconul este închis sau deschis, dacă are parte betonată, sticlă sau doar zăbrele. Înainte de a cumpăra plante sau mobilier, trebuie să știi exact cu ce dimensiuni lucrezi, dar și cum arată întregul spațiu. Ar mai fi ceva de care să ții cont, și anume lumina pe care o are acest balcon. Sunt unele îndreptate spre soare toată sau aproape toată ziua, iar unele au lumina astrului doar dimineața sau după-amiază. Plantele trebuie alese și în funcție de acest aspect.

Stilul grădinii

Poate nu îți dai seama cât potențial are chiar și cel mai mic balcon. Cum spuneam mai sus, imaginația este cea care te va ajuta, dar trebuie să o folosești la maxim. Grădina de pe balcon poate fi personalizată în funcție de gusturile tale. Poți opta pentru un stil rustic, modern, exotic, asiatic. Alegerea unei teme te va ajută să îți dai seama ce fel de plante, decoruri sau finisaje se potrivesc cu designul dorit. Printre cele mai apreciate stiluri în ultimul timp este cel asiatic. O mică grădina Zen nu doar că va oferi balconului tău un aspect minunat, dar va fi și o oază de relaxare pentru tine. Vezi ce îți place, ce te atrage cel mai mult, căutând informații despre diferite stiluri pe internet. Pinterest îți poate fi cel mai de ajutor, pentru că vei descoperi cum să amenajezi chair și cele mai mici spații, în stiluri cât mai diferite.

Plante pentru balcoane mici

Mai sus am vorbit despre modul în care ne alegem stilul. O grădină însă nu este completă fără câteva plante. Acestea trebuie alese în conformitate cu spațiul pe care îl ai disponibil. Însă, și expunerea la soare sau clima vor juca un rol important. Toate plantele alese trebuie să poată crește în ghivece. Poți opta pentru un palmier de ghiveci dacă spațiul îți permite acest lucru, dar și flori. De exemplu, dacă îți plac trandafirii, să știi că există astfel de flori care cresc în jardiniere. Unii sunt chiar agățători. Pentru aceștia poți monta spaliere pe care să se urce. Doar imaginează-ți ce frumos va fi să ai astfel de flori în mica ta grădină urbană. De asemenea, dacă îți place să mănânci bio, poți planta câteva legume precum roșii cherry, dovlecei, castraveți. În funcție de mărimea balconului, poți adăuga o mică seră mobilă, în care să ții plantele atunci când este puțin mai frig.

Selectează recipientele 

Cum spuneam în paragraful anterior, trebuie să alegi tot ce poate crește în ghiveci. Nu poți să pui pământ direct pe podeaua din balcon. Aceste recipiente trebuie să fie de dimensiunea potrivită, astfel încât să lase loc rădăcinilor plantelor respective să se dezvolte. Însă acestea au și un aspect decorativ. Cele mai ieftine sunt ghivecele din plastic. Dacă însă îți dorești ceva mai elegant, le poți alege pe cele din ceramică sau rafie. Ele vor da o notă elegantă grădinii de pe balcon, făcând întreg spațiul mult mai plăcut.

Organizează totul

Plantele trebuie aranjate astfel încât să primească suficientă lumină. Cum spuneam mai sus, asta depinde și de modul în care este amplasat balconul tău. Dacă nu dispui de multă lumină, alege acele plante care necesită semiumbră. Ține cont de modul în care este îngrijită fiecare plantă în parte pentru că nu dorești ca acestea să se ofilească după puțin timp. De asemenea, aranjează-le astfel încât totul să fie în perfectă armonie.  Inspiră-te de la grădinile japoneze care sunt amenajate după niște tehnici străvechi, respectând anumite reguli.

Cum alegi mobila

Chiar și cel mai mic balcon poate avea un scaun relaxant. Alege cele frumoase scaune din rafie, sau elegantele scaune din fier forjat. Dacă dispui de mult spațiu, o bancă, o măsuță sau un leagăn poate fi perfect pentru a decora balconul. Nu te sfătuim să dai banii pe plastic. Arată ieftin, iar întreg efortul tău va fi în zadar. Nu uita să pui pernuțe decorative, sau un covor. Există astfel de accesorii speciale pentru exterior care, chiar dacă vor fi udate de ploaie se vor usca rapid. Nu uita însă ca, înainte de a alege mobila, să măsori bine tot ce mai ai disponibil ca dimensiune după ce ai pus plantele.

Detalii de design

Cum spuneam mai sus, pernele, covoarele dau viață unei grădini, însă mai poți adaugă și alte elemente. De exemplu, luminile decorative sunt în trend în ultimii ani. Poți să găsești ghirlande care pot fi folosite la exterior, unele din ele funcționând pe baterii. De asemenea, o umbrelă poate fi necesară dacă balconul tău are prea mult soare. Fără ea nu te vei putea bucura pe zi de frumusețea grădinii tale de la bloc.

 

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole