marți, noiembrie 12, 2024
2.4 C
București

Cum să aduci la viață mobilierul vechi pentru aspectul unic al casei

Articole fresh

Nu există dorință mai mare, atunci când ne amenajăm locuința deca să îi oferim un aspect plăcut. În casa noastră trebuie să ne simțim bine, să ne placă fiecare colțișor. Mobila joacă un rol important, iar alegerea acesteia este crucială în proces. Însă nu toți ne permitem mobilă nouă, deoarece prețurile acesteia sunt destul de mari, mai ales dacă dorim ceva de calitate. Mulți au mobilă veche sau moștenită de la părinți pe care ar dori să o păstreze, însă nu așa cum arată.

De aceea, există câteva posibilități de a-i oferi o nouă viață. Mobilierul vechi poate aduce ceva unic in casa ta, oferindu-i un farmec aparte datorită aspectului unic. În loc să cumperi piese noi, banale, de serie, poți restaura sau recondiționa piesele vechi pe care le ai deja. De asemenea, sunt o mulțime de magazine cu mobilă second-hand unde poți găsi piese de excepție, la prețuri foarte bune. Să știi că poți să le oferi o a doua viață. Acest proces nu numai că te poate ajută să economisești bani, dar vei putea să-ți exprimi creativitatea la cote maxime.

Caută mobilier vechi de calitate

Trebuie să faci o listă cu ceea ce îți trebuie. Poate că deja ai în casa ta o masă de la bunica, comoda părinților tăi sau acea biblioteca superbă moștenită. Dacă nu, mergi în magazinele la mâna a doua pe care le-am amintit mai sus. Ai toate șansele să găsești piese de calitate, unele chiar unice. Poți căuta în magazinele de antichități sau pe site-urile de vânzare online.

Dacă dorești ceva cu adevărat spectaculos, iar timpul îți permite asta, poți merge în alte țări. De exemplu, în Germania există o mulțime de magazine care comercializează mobilă vintage, la prețuri foarte bune, piese specifice caselor vechi germane. Mai ai o altă opțiune, și anume să cumperi de la sate lăzi de zestre, bănci sculptate din lemn sau alte piese tradiționale. Nu renunța dacă tapițeria este puțin ruptă sau lemnul nu mai arată chiar bine. Atâta timp cât nu sunt rupte, iar șansele de restaurare sunt bune, aruncă-te în a achiziționa astfel de piese.

Planifică proiectul în fiecare aspect

Să spunem că deja ai cumpărat mobilă pentru a amenaja întregul apartament. Înainte de a începe să reconditionezi mobilierul vechi, ar trebui să faci un plan cât mai detaliat despre cum vrei să arate fiecare piesă în parte. Alegerea culorilor, a finisajului, a stilului sunt elemente de care trebuie să ții cont. Vei găsi inspirație în reviste de design interior sau pe platforme de socializare, cum ar fi Pinterest. De asemenea, pe Youtube sunt disponibile tutoriale interesante despre cum să faci, pas cu pas, recondiționarea pieselor de mobilier. Trebuie să iei în considerare întregul stil al casei pentru a face restaurarea în conformitate. Nu poți pune mobilă foarte modernă, lucioasă, alături de o canapea stil rococo. Totul trebuie sa respecte un aspect unitar, de care să ții cont când te apuci să refaci piesele vechi.

Acordă atenție structurii

Cum spuneam mai sus, pe cât posibil alege piese care sunt integre. Dacă totuși, unele piese sunt mai șubrede, însă îți plac la nebunie și ți le dorești din tot sufletu, atunci asigură-te că le poți repara. Dacă ai elemente rupte, vezi dacă le poți înlocui. De asemenea, încearcă să repari elementele slăbite, strângând fiecare șurub sau piuliță. Nu folosi piesa de mobilier până nu te asiguri că este stabilă, sigură, pentru că va trebui folosită, iar tu nu îți dorești să aibă loc vreun accident.

Curăță temeinic 

Piesele vechi sunt adesea prăfuite sau chiar foarte murdare, deși nu este o regulă fixă. Totuși, dacă ai cumpărat mobilă care nu este tocmai curată, ocupă-te de acest aspect. Așadar, pune-te pe treaba, îndepărtând praful, ștergând murdăria cu o perie sau o lavetă moale. Dacă mobilierul îți permite, poți să folosești soluții speciale pe care le găsești în magazinele de specialitate. În cazul în care dorești să îndepărtezi vopseaua, vei avea nevoie de un decapant disponibil în magazinele de bricolaj. Dacă aceste soluții au mirosuri puternice, aerisește bine încăperea în care faci asta. De asemenea, poți purta o mască în cazul în care ești alergic la particulele de praf.

Vopsește, tapițează, înfrumusețează

Mai sus am vorbit despre ceea ce trebuie să faci în primă fază. Însă munca ta nu s-a terminat. Acum începe practic recondiționarea. Dacă ai mobilier din lemn, acesta poate necesita o vopsire. Ai mai multe posibilități să faci asta. Există lacuri speciale care vor da un aspect minunat mobilierului vechi. Însă, dacă nu suporți mirosul, există și vopseluri pe bază de apă, care se folosesc foarte simplu. Este foarte la modă aspectul shabby chic sau cel patinat. De asemena, cu tehnica șervețelului poți adaugă diverse modele pe mobilă, de la flori la personaje vintage. Așa cum am spus mai sus, pe Pinterest sau Youtube poți găsi inspirație în acest sens. Piesele tapițate, precum canapelele sau scaunele, pot fi retapițate. Poți apela la specialiști, însă este posibil să te coste destul de mult. Folosește internetul pentru că vei găsi pagini care te vor învață în detaliu cum să faci asta.

Atenție la detalii

Piesele de mobilier vechi au unele elemente specifice, pe care nu le întâlnești la cele noi. Mânerele, de exemplu, trebuie să fie autentice, sau cât mai apropiate perioadei în care a fost creat mobilierul. Dacă nu pot fi salvate sau lipsesc, caută în magazinele de bricolaj amintite mai sus alte mânere. Vei găsi chiar unele cu patina, pe care le poți folosi fără probleme pentru că vor arată minunat. Mai poți adăuga și alte elemente. Dacă bugetul îți permite, poți pune foiță de aur pe unele piese, din loc în loc, oferind astfel detalii unice piesei respective.

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole