sâmbătă, iulie 27, 2024
21.9 C
București

Cum să creezi un spațiu de lucru confortabil în propria locuință

Articole fresh

Nu mai este ceva neobișnuit ca angajații să lucreze de acasă. De asemenea, mulți oameni au ales să nu mai aibă șefi, punându-și pe picioare propria afacere pe care să o conducă din confortul locuinței personale. Asta înseamnă că aceste persoane au nevoie de un loc în care să lucreze, astfel încât să se poată detașa de casă, dar să se simtă și confortabil. Nu zice nimeni că nu poți lucra din capul patului, cu un laptop în brațe, însă, conform specialiștilor, această modalitate de a face activități profesionale nu este absolut deloc productivă. Așadar, a crea un spatiu de lucru potrivit acestei activități, în propria ta locuință, este un lucru esențial. Vei vedea cum productivitatea va fi una sporită, menținând în același timp o separare clară între viața profesională și cea de familie.

Alege o locație potrivită

Probabil ai observat și tu că anumite activități nu pot fi făcute decât în unele locuri. De exemplu, nu vei putea vreodată să muncești în baie sau în bucătărie. Sau nu vei putea să citești o carte în liniște în sufrageria în care restul familiei se uită le televizor. Ideea este să găsești un spațiu în casă care să fie rezervat exclusiv pentru munca ta. Un birou într-un colț al camerei sau o cameră separată pot fi ideale. Dacă ai un apartament cu balcon, poți închide balconul, implementa o sursă de căldură, urmând să îți organizezi o cameră de lucru acolo. Ușa de la balcon poate fi o separare perfectă între job și restul casei.

Investește în mobilier ergonomic 

Confortul tău este foarte important, de aceea ar trebui să gândești în fiecare detaliu modul în care vei lucra. Asta include mobilă. Trebuie să alegi un birou suficient pentru calculator sau laptop. Nici scaunul nu ar trebui să fie neglijat. Acesta trebuie să fie foarte confortabil, să ofere suport pentru spate, dar și să faciliteze o poziție corectă a corpului. De asemenea, stilul este important. Nu dorești un birou sau un scaun care să nu arate bine, așa că alege ceva care să-ți placă.

Lumină odihnitoare

Nu cred că trebuie să îți mai spunem că iluminarea este importantă. Te ajută să lucrezi, însă îți protejează și ochii pentru că acesta este un aspect important. Lumina naturală este cea mai indicată, așa că dacă ai posibilitatea, poziționează biroul lângă o fereastră. Ai grijă însă ca soarele să nu îți bată direct în ochi pentru că acest lucru te va deranja. Cel mai bine este să ai jaluzele care să lase lumina să pătrundă, însă să nu permită soarelui să te orbească. În cazul în care lucrezi noaptea, ai nevoie de o lampă cu braț ajustabil, iar lumina acesteia să pice direct pe tastatura calculatorului sau pe documentele pe care le lucrezi. În general, multă lume preferă lumina caldă, deși sunt persoane care se simt mai în largul lor cu lumina rece. Este alegerea ta.

Elimină distragerile inutile

Trebuie să ai mereu un birou curat. Acest lucru îți va spori productivitatea. Fiecare element, inclusiv cele descrise mai sus, cu cât este mai bine gandit, cu atât te va ajută să te concentrezi mai bine. În jurul biroului nu trebuie să fie televizor, jucării, radio sau alte lucruri care nu te ajută în procesul muncii. Astfel vei putea să ai spor.

Ține cont de tehnologia folosită

În cazul în care ți se oferă laptop sau calculator de la firma, trebuie să lucrezi cu ceea ce ai. Însă, dacă ești liber profesionist sau ai propriul tău business, te sfătuim să investești în tehnologie bună. Așa cum am specificat mai sus în cazul mobilierului, și cu tehnologia este același lucru. De asemenea, conexiunea la internet este importantă pentru că nu poți să mai faci nimic fără această unealtă modernă. Va trebui să iei cel mai bun abonament de la compania care îți furnizează netul. Nu uită să investești și într-o camera web pe care să o folosești dacă ai conferințe. Această trebuie să fie de foarte bună calitate, ca și restul echipamentelor descrise mai sus.

Organizează-te

Mai sus vorbeam de eliminarea distragerilor. Dezorganizarea este una dintre ele. Trebuie să ai totul pus la punct, mai ales dacă lucrezi cu documente, acte sau alte materiale specifice jobului tău. În acest sens ai nevoie de organizatoare de birou, sertare suficient de încăpătoare, rafturi în care să inserezi elementele de birotică. Dacă ai un volum mare de dosare, cel mai bine ar fi să le pui etichete. Astfel îți va fi mult mai ușor să le găsești la nevoie.

Decor personalizat

Chiar dacă vorbim despre biroul de acasă, modul în care arată acest spațiu contează mult pentru psihicul tău. Nu ar strica dacă pui și ceva personal aici, ceva care să te facă fericit. Unele persoane preferă plantele, altele fotografiile cu cei dragi. Poți alege statui zen sau alte elemente care te inspiră, ajutându-te să te concentrezi și mai bine asupra muncii tale. Aceste lucruri nu sunt distrageri, ci au menirea de a te face să te simți mai bine, mai în largul tău.

Stabilește limite

Ar trebui să existe o diferență clară între ceea ce facem la muncă și viața de acasă. De aceea, de multe ori, oamenii preferă să meargă la birou. Însă, în unele cazuri, acest lucru nu este posibil, așa că va trebui să trasezi o limită clară între cele două lumi. Acesta este motivul pentru care îți spuneam mai sus că ar trebui să îți organizezi spațiul astfel încât să nu vezi biroul în fiecare clipă. Va fi ceva stresant, iar limita dintre muncă și viață nu va mai fi una bine stabilită. De asemenea, în momentul în care ai terminat programul de lucru, nu mai sta nici 5 minute în plus. Inchide totul, lăsând viață de familie să îți acapareze timpul.

 

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole