Nu putem spune că nu ne pare rău că au trecut sărbătorile de iarnă. Crăciunul este magic, aducând bucurie tuturor, mici sau mari. Revelionul, de semenea, este un prilej de a sărbători alături de oamenii dragi, în jurul meselor festive. Însă odată cu ultima zi de vacanță, se termină și sărbătorile de iarnă. Trebuie să ne reluăm activitățile, întorcându-ne la muncă. Ne dăm seama că în primele zile, ne mișcăm puțin mai greu, fiind dificil să reintrăm în ritm. Task-urile ni se par mai grele, cele 8-9 ore petrecute la job parcă nu se mai termină, iar gândul nostru este la relaxare. Totuși, nu putem continua astfel, fiind necesar să facem un mic efort pentru a deveni din nou eficienți.
Odihnește-te suficient
Știm că ai obișnuit să te culci poate mai târziu. Ai stat la filme, ai fost în vizite sau ai avut invitați care au rămas la tine acasă până târziu în noapte. Este ceva absolut normal în această perioadă. Însă prima zi de lucru te va pune în dificultate. Când sună ceasul deșteptător ai impresia că ceva te lovește în moalele capului. Tragi efectiv de tine pentru a te mobiliza și parcă pașii te duc înapoi spre patul tău călduros. Dar trebuie să mergi la muncă.
De aceea, te sfătuim să încerci să reduci timpul petrecut la TV sau făcând altceva, stabilindu-ți o oră de culcare mai rezonabilă. Ar fi indicat ca undeva pe la ora 10 sau 10:30 să încerci să adormi. Îți va fi greu primele zile, însă cu puțin ajutor poți face asta. Te pot ajuta câteva suplimente de melatonină, fiind cunoscută pentru modul în care relaxează corpul, inducându-ți somnul. De asemenea, în loc de dispozitive, opteze pentru o carte. Ecranele televizoarelor sau ale telefoanelor au “darul” de a alunga somnul. O carte însă te va relaxa mai mult. Alege un titlu care îți place, care te relaxează suficient. Vei vedea că te vei putea odihni mult mai bine.
Hrană ușoară
Mesele de sărbători sunt cât se poate de bogate. Printre felurile tradiționale regăsim friptură de porc, sarmalele, salată boeuf. Da, sunt deosebit de delicioase, hrănitoare, însă sunt și foarte grele. De aceea, după câteva mese copioase te vei trezi și cu kilograme în plus. Mesele grele sunt un impediment în calea odihnei, dar și a productivității. După Anul Nou, îți recomandăm să îți reechilibrezi dietă.
Fructele ar trebui să nu lipsească din meniul tău, salatele, mâncărurile ușoare de legume. Dacă consumi carne, alege pui sau pește. Evită să consumi alimente prăjite în ulei, fiind mult mai indicat să gătești totul la abur sau în cuptor. De asemenea, dulciurile au fost nelipsite de pe masă, însă acum trebuie să le spui stop. Consumul de zahăr nu este benefic, pentru că îngrașă, însă provoacă și agitație. Nu mai consuma alimente dulci, mai ales înainte de culcare.
Mișcare
Nu mai este niciun secret că după sărbători sălile de fitness sunt luate cu asalt. Cu toții ne dorim să dăm jos acele kilograme acumulate în doar câteva zile. Încearcă să faci mișcare treptat, fără un efort masiv din prima. Acest lucru nu te va revigora, ci te va epuiza. Dacă poți, mergi la o sală de fitness aproape de casa ta. În cazul în care nu îți permiți acest lucru, poți face mișcare pe cont propriu. Ieși la alergat sau ia-ți câteva gantere pentru a-ți face exercițiile în confortul propriei locuințe. Nu vei vedea schimbări peste noapte, însă cu mișcare făcută regulat, îți vei reveni la forma inițială. Sportul te face să te simți mai bine, reușind astfel să reintri în formă cât mai repede posibil.
Time management
Știm că este ceva ce trebuie făcut tot anul, însă după o perioada de pauză acest lucru pare greu de realizat. Dacă ești obișnuit, te vei readapta ușor. Însă în cazul în care nu ai făcut asta până acum, ar trebui să începi imediat după sărbători. Organizarea timpului este ceva benefic pentru job, dar și pentru activitățile tale zilnice. Ai nevoie de un planner sau o agendă. Această poate fi o agendă din hârtie sau electronică. Tu alegi forma cea mai plăcută pentru tine. În aceasta, îți poți nota orele și zilele la care trebuia să faci anumite lucruri. De asemenea, pentru a lucra cât mai eficient, poți să estimezi și timpul alocat fiecărui task sau îndeletniciri casnice. Nu spune nimeni că trebuie să îți dai sufletul făcând asta, însă îți recomandăm să te ții cât mai mult de ceea ce ai scris acolo. Cu timpul vei deveni mai rapid în a executa ceea ce trebuie. Time managementul se poate învață ușor, fiind extrem de util în fiecare zi.
Evită procrastinarea
Nu este ceva neobișnuit să amânăm lucrurile doar pentru că nu avem chef de ceva în ziua respectivă. De fapt, acest lucru nu are loc doar după sărbători, ci îl regăsim în comportamentul nostru pe tot parcursul anului, însă, după Anul Nou, procrastinarea este mult mai întâlnită. Trebuie să faci un efort pentru că acest lucru nu te va ajută să îți reinitri în forma, să fii productiv sau disciplinat. La job, dacă ai task-uri neterminate de anul trecut, ar fi bine să începi cu acelea, să le rezolvi cât mai repede pentru a te ocupa de cele noi. A ajunge cu sarcinile de muncă la zi te va ajuta să intri din nou pe linia de plutire. Îți va fi greu poate în primele două săptămâni, însă treptat vei reuși să fii din nou cât mai productiv posibil. Acest lucru este valabil pentru muncă, dar și pentru ceea ce faci în propria gospodărie, zi de zi.