sâmbătă, iulie 27, 2024
21.9 C
București

Cum să mărești locuința dacă ai puțini metri pătrați

Articole fresh

Nu este posibil pentru toată lumea să dețină o casă de dimensiuni mari. Cei mai mulți dintre noi locuim în apartamente sau case de dimensiuni mici, uneori nefiind suficient spațiu pentru numărul de persoane care stau acolo. Știm cu toții că, în copilărie, am locuit alături de bunici sau frați în aceeași cameră, visând poate la a avea propria încăpere. Din fericire, metodele de a face spațiul mult mai funcțional sunt multe, iar ideile pe care le avem la dispoziție ne sunt mai la îndemână. Există designeri sau persoane care ne oferă tutoriale ingenioase de unde ne putem inspira pentru a transforma puținii metri patrati de care dispunem într-o locuință suficient de încăpătoare pentru familia noastră.

Transformări preliminare

Fiecare locuință se poate metamorfoza într-un palat cu puțină imaginație, dar și cu idei pe care te sfătuim să le accepți. Totul trebuie calculat, gândit astfel încât să fie funcțional, precum și potrivit spațiului pe care îl ai disponibil. Să știi că poți pune multe lucruri într-un apartament sau o casă, fără a fi haos, atâta timp cât totul este făcut cu cap, stialt, autentic. Ar trebui să ai în vedere dacă locuința ce trebuie amenajată este una nouă sau vorbim despre casa în care stai deja. Desigur, este mult mai greu să faci acest lucru în cazul în care ai mobilă în încăpere.

Totul va dura mai mult, iar lucrurile trebuie făcute pe rând, adică câte o cameră. Dacă însă apartamentul este gol, fără mobilă, îți va fi mult mai ușor să începi transformările. Luăm ca exemplu clasicul model al apartamentului cu două camere, care poate fi decomandat sau semidecomandat. Decomandat înseamnă că ai sufrageria separată, ca și restul încăperilor. Semidecomandat se referă la acele apartamente cu trecere prin camera de zi, perfecte pentru un cuplu singur, dar destul de problematice atunci când există un copil sau doi. Copilul va avea nevoie de camera lui, mai ales când mai crește.

Apartamentul decomandat poate fi ușor transformat în trei camere. Asta înseamnă să renunți la dormitor în favoarea copilului sau copiilor. Livingul poate fi transformat în al doilea dormitor. Bucătăria este, de obicei, între cele două camere, deci se poate îndepărta zidul care face legătură cu holul făcând astfel un spațiu mai amplu. Aici poți realiza un living open cu bucătărie.

Soluții pentru a mări spațiul

Problemele se complică însă dacă există trecere prin sufragerie. Trebuie să găsești o soluție pentru a le face copiilor propriul lor univers, dar și pentru a avea și voi, ca părinți, intimitate. Deși vorbim despre niște schimbări mai costisitoare, nu este imposibil. O primă soluție ar fi să renunți la câțiva metri pătrați din sufragerie și să creezi un perete din rigips. Vei avea astfel un hol și o cameră nouă pe care o poți amenaja ca un dormitor.

Dacă îți dorești însă un living mare, cu ajutorul unor specialiști, poți muta bucătăria în acest spațiu, făcând aceeași cameră open space despre care am vorbit mai sus. Țevile pot fi mutate atâta timp cât lucrarea este făcute de meșteri autorizați. Bucătăria poate fi transformată într-un dormitor pentru voi sau pentru părinți. Dacă ai și un balcon, îl poți folosi ca spațiu pentru diverse lucruri. Există chiar și posibilitatea creării unei noi încăperi precum un birou de studiu, o cameră de citit sau un dressing.

Decorarea inteligentă

Cum spuneam în paragrafele anterioare, este necesar să te gândești la niște modificări de spațiu care îți vor aduce încăperile mult dorite. Odată făcute aceste modificări, poți trece la alegerea mobilierului. Dormitorul copiilor ar trebui gândit foarte bine, mai ales dacă ai mai mult de unul. Un singur copil nu pune atâtea probleme de spațiu, însă doi sau trei înseamnă să gândești inteligent fiecare colțișor. Îți recomandăm în acest sens paturile etajate, care nu doar că sunt funcționale, dar cei mici le adoră deoarece pot crea o mulțime de jocuri amuzante în acestea.

Ar trebui să te gândești și la un birou de studiu. Nu te rezuma la cele clasice, disponibile în comerț. Poți alege o masă rotundă, nu foarte mare sau o masă pătrată unde pot sta amândoi. Ea poate servi și ca masă de joacă, de creații DIY, dar și ca loc de studiu. În cazul în care dispui de o debara pe unul din holuri, transform-o în dressing, astfel încât să nu mai fie nevoie să adaugi sifoniere în camera celor mici. Dacă ai această posibilitate, atunci fă asta. Vei vedea că ai de câștigat.

Utilizarea mobilei specifice

În ceea ce privește dormitorul tău, aici poți folosi mobilă specifică, cu condiția să nu aglomerezi prea mult. Dacă însă folosești un fost living, care se presupune că este mai mare ca și dimensiune, exista posibilitatea de a alege mai multe piese de mobilier, inclusiv un dressing pe măsură. Cât despre living, pentru că suntem siguri că vrei să ai unul, folosește-te de Pinterest pentru că vei găsi multă inspirație. Mobila de bucătărie trebuie să fie pe un singur perete, cu un frigider încorporat în mobilă dacă se poate.

Mai ai inclusiv posibilitatea de a muta bucătăria pe balcon, astfel creând un living complet, fără să renunți la spațiu. Alege o canapea potrivită, nu prea mare, măsuță de cafea sau o masă pentru servit masa. Cele rotunde sunt recomandate pentru că arată mult mai șic, dar sunt și o problemă mai mică de ocupare a spațiului. Televizorul poate fi încorporat în perete pentru a câștiga loc. În ceea ce privește culorile, nu este adevărat că doar cele deschise măresc. Poți face un perete de accent sau poți alege textile în culori mai închise cu alte deschise. Contrastele vor crea o geometrie perfectă, oferind multă personalitate apartamentului tău

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole