sâmbătă, iulie 27, 2024
17.8 C
București

Diversificarea şi alăptarea nu se exclud reciproc

Articole fresh

Întotdeauna ți-ai dorit să ai măcar un copil care să fie lumina ochilor tăi. Să te împlinească și care să îți umple inima de fericire. Acum, visul tău a devenit realitate! Dar, pentru îți dorești să fii o mămică bine informată, ai nevoie de mai multe informații despre ce înseamnă alăptare și diversificare. Aici intervenim noi, cu unele informații utile.

Alăptarea nu este întotdeauna simplă

De regulă, înainte de a rămâne însărcinată, și uneori chiar și pe perioada sarcinii, multe dintre femei nu consideră că alăptarea le va pune probleme. Și totul va merge perfect. Adevărul este că, uneori, în special la mamele aflate la primul copil, alaptarea poate fi la început destul de dificilă. Mai ales dacă femeia a născut prin cezariană. Iar lactația se instalează ceva mai greu. Cel mai bine este să nu vă rușinați și să cereți sfatul unui consultant în alăptare. Iar dacă acesta nu există la spitalul unde ați născut, puteți apela cu încredere la personalul medical. Pentru a vă explica cum trebuie atașat copilul la sân, cum trebuie să vă îngrijiți sânii. Sau ce este ”furia laptelui” și cum se manifestă. Cât de des trebuie să mănânce cel mic. Precum și puseele de creștere. Și multe alte informații care vă vor fi extrem de utile.

Când se recomandă începerea diversificării

Specialiștii recomandă ca laptele matern să fie singurul aliment pe care copilul să-l primească în primele șase luni de viață. Nu este nevoie nici măcar de apă. Începerea diversificării de la 4 luni nu este încurajată, dar în cazuri excepționale această operațiune este permisă. În niciun caz nu luați singură această decizie, ci este recomandat să o faceți doar la indicația medicului pediatru care urmărește evoluția celui mic. În acest caz, cantitățile de alimente introduse vor fi unele mici.

De menționat că deși ați început diversificarea, nu renunțați la alăptat și continuați măcar pe parcursul primului an de viață. După ce a împlinit un an, dacă vă doriți și dumneavoastră, dar și cel mic, puteți continua nestingherită alăptarea, fără a renunța însă la diversificare.

Medicul pediatru va urmări evoluția copilului și, dacă este cazul, va recomanda ca diversificarea să înceapă mai devreme, în jurul vârstei de 4 luni. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, așa că este nevoie de recomandarea unui specialist care să ofere mămicii sprijinul de care are nevoie în această etapă din viața copilului ei,

Semne că bebelușul este pregătit pentru diversificare

Există mai multe semne prin care cel mic vă anunță că este pregătit să treacă la alimente solide. Astfel, printre acestea se numără faptul că își poate susține singur capul, poate sta în șezut, chiar și susținut, își arată curiozitatea față de mâncare, își duce mâinile sau alte obiecte la gură.

Cu ce începi diversificarea atunci când alăptezi

Dacă despre momentul începerii diversificării am discutat, acum este un bun prilej despre a vorbi despre ”cu ce începi”. Specialiștii susțin că nu poate fi vorba despre o regulă strictă în introducerea alimentelor solide la cel mic. Nu există nicio dovadă clară că începerea diversificării cu fructe i-ar influența acestuia preferința pentru alimentele dulci și din acest motiv să respingă legumele.

De asemenea, începerea diversificării cu cereale specifice vârstei ar fi ideală în cazul copiilor care sunt, de regulă, mult sub greutate. Cel mai bine este să luați legătura cu medicul pediatru și să vă sfătuiți cu el pentru orice pas pe care urmează să îl faceți în diversificarea celui mic.

Dacă este alăptat exclusiv, atunci probabil cel mic va fi deja obișnuit cu gustul anumitor alimente, grație laptelui matern. Asta nu înseamnă că în cazul acestora diversificarea va fi mai ușoară decât în cazul copiilor care sunt hrăniți cu lapte praf.

Sfaturi pentru începerea diversificării când alăptezi

Diversificarea nu este un proces ușor, și uneori este nevoie de multă răbdare cu cel mic. Mai rare sunt cazurile în care acesta se va dovedi un ”mâncăcios fără pereche” și nu va refuza niciun aliment, iar posibilele sensibilități sau alergii nici măcar nu intră în calcul.

Cu pași mici, dar siguri, înainte

Recomandarea specialiștilor este să nu vă grăbiți și să mergeți ”pe repede înainte”, chiar dacă micuțul dă semne că diversificarea îi este pe placul. Sistemul lui digestiv nu este încă suficient de matur, iar dacă accelerați puțin ritmul nu faceți decât să îi dereglați organismul, iar efectele se vor vedea mai târziu, și nu vor fi dintre cele mai plăcute.

Indiferent dacă ați ales să începeți diversificarea cu fructe, legume sau cereale, nu începeți cu o cantitate mare de la început. Gândiți-vă că timp de 6 luni cel mic nu a simțit altă textură decât cea a laptelui matern. Dați-i timp să se obișnuiască, de aceea puteți începe cu doar o jumătate de linguriță. Este posibil ca micuțul să nu știe cum să procedeze la început, dar nu vă faceți griji, va reuși.

Tranziție lină

O altă recomandare este abordarea unei tranziții line către mâncarea solidă. De aceea, puteți să îi dați să sugă mai întâi, fără să se sature, după care să-i oferiți cantități mici din alimentul dorit, după care să încheiați masa tot cu o repriză bună de supt.

Unele mame au recurs și la un alt truc, preparând piureul de legume al celui mic cu lapte matern, pentru ca astfel riscul de respingere al alimentului introdus să fie sensibil mai redus.

Fără așteptări nerealiste

Nu vă așteptați ca bolul să fie gol imediat cum ați început diversificarea. Cel puțin la început, veți oferi celui mic cantități mici de mâncare solidă, iar cantitatea se va mări treptat. În debutul diversificării, laptele matern va reprezenta, în continuare, baza alimentației sale.

Nu încercați hrănirea forțată

Nu hrăniți un copil care plânge. Altfel spus, recomandarea specialiștilor este să nu încercați să-l hrăniți cu forța pe cel mic dacă plânge, sau întoarce capul refuzând lingurița cu hrana solidă. Amânați momentul, după care puteți încerca din nou, atunci când copilul este mai bine dispus.

 

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole