sâmbătă, iulie 27, 2024
17.8 C
București

Diferența dintre răceală și gripă și ce trebuie să faci

Articole fresh

A venit sezonul rece. Prin urmare, virozele sunt acum în plină desfășurare. De fapt, această perioadă este una care favorizează apariția răcelilor și a gripei. Iar cele două dau fiori reci. În special părinților cu copii mici. La prima vedere, cele două se pot confunda destul de ușor. De ce? Pentru că au o mulțime de simptome similare. Prin urmare, în rândurile de mai jos am ales să îți vorbim despre cele două afecțiuni. Cum le deosebești și ce măsuri poți lua pentru a le preveni.

Gripa

După cum probabil ți-ai dat seama, avem de a face cu o afecțiune contagioasă, respiratorie. Ea este cauzară de virurile gripale A și B. De regulă, se manifestă destul de rapid. Și, netratată corespunzător, duce la complicații serioase. Poate duce la multe alte neplăceri în rândul persoanelor considerate de risc. Cum sunt vârstnicii, cei care suferă de anumite afecțiuni cronice. Dar și copiii, și cei cu un sistem imunitar nu prea puternic. Cele mai întâlnite simptome ale gripei se referă la febră. Aceasta poate ajunge uneori și la valori foarte mari. Dar și la senzație de oboseală severă, tuse uscată, dureri de cap și musculare. Și frisoane.

Răceală

Și de această dată este vorba tot despre o afecțiune respiratorie, de unde și confuzia dintre cele două. Și ea este cauzată de mai multe virusuri, cel mai adesea rinovirusurile. Simptomele cu care se manifestă răceala în special secrețiile nazale, o tuse ușoară sau dureri în gât. Și, deși nu este o boală care să te facă să te simți destul de în formă, nu este atât de gravă cum este gripa.

Răceală sau gripă?

După cum spuneam ceva mai sus, există unele simptome comune în cazul celor două afecțiuni. Evident, gripa este mult mai gravă și netratată în mod corect poate duce la complicații grave, care pot culmina chiar cu decesul persoanei bolnave. Simptomele gripei pe care nu trebuie să le ignori și să te facă să te prezinți de urgență la medic sunt valori ridicate ale temperaturii, dureri de cap și de mușchi foarte puternice.

De regulă, gripa durează mai mult decât răceala, și se vindecă mai rar fără tratament de specialitate.

Complicațiile gripei și răcelii

Atunci când vine vorba despre gripă, complicațiile ei sunt dintre cele mai grave, cum ar fi bronșita, pneumonia și numeroase alte infecții ale căilor respiratorii superioare. În schimb, răceala trece destul de rapid și nu dezvoltă complicații grave, în afară de disconfortul fizic resimțit.

Cum te protejezi împotriva răcelii și gripei

Dacă vrei să te protejezi atât pe tine, cât și ceilalți membri ai familiei de răceală și gripă, există mai multe măsuri pe care le poți lua, și despre care îți vom vorbi și noi, pe scurt, în rândurile de mai jos.

  • Vaccinare anti-gripală

După cum probabil ești conștient/ă, cea mai bună metodă de a preveni să te îmbolnăvești de gripă este să te vaccineze împotriva acestei afecțiuni. Mai exact, reușești să reduce mult riscul de a dezvolta boala, iar în cazul în care totuși te îmbolnăvești de gripă, simptomele pe care le resimți nu vor fi atât de puternice.

  • O mai bună igienă personală

Nu trebuie să interpretezi afirmația de mai sus ca un atac la adresa ta, cum că nu respecți așa cum trebuie regulile de igienă. Dimpotrivă, în această perioadă se recomandă accentuarea lor. Prin urmare, o spălare mult mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun este una dintre cerințe, la fel și purtarea de mască de protecție și folosirea de dezinfectanți pentru anumite suprafețe sau mâini. Sunt metode simple care respectate reduc mult răspândirea celor două afecțiuni, precum și a altor virusuri respiratorii.

  • Evită să intri în contact cu persoane bolnave

Pe cât posibil, ar trebui evitată intrarea în contact cu persoane care suferă de răceală sau gripă. În cazul în care nu se poate îndeplini această cerință, atunci respectarea cerințelor de mai sus legate de igiena personală nu trebuie uitată și nici neglijată.

  • Întărirea sistemului imunitar

Să ai un sistem imunitar puternic de pune la adăpost de multe neplăceri legate de sănătate, inclusiv de a te confrunta cu răceală și gripă. Există o mulțime de măsuri care îți pot asigura un sistem imunitar puternic, pornind de la o alimentație sănătoasă, mai multă mișcare și administrarea unor suplimente alimentare recunoscute că au efect în acest sens. Tu trebuie să le găsești pe acelea care în cazul tău funcționează și astfel să te pui la adăpost, cum se spune!

  • Izolează-te

Dacă este posibil, încearcă să nu stai atât de aproape de alți membri ai familiei atunci când ești răcit sau gripat. De asemenea, dacă micuțul este cel care s-a îmbolnăvit, încearcă să găsești soluții pentru a nu-l trimite bolnav la școală sau grădiniță, pentru că nu faci decât să îi îmbolnăvești și pe alții.

  • Mergi la medic

Niciodată nu te trata ”după ureche”, după cum se spune ci mergi la medic pentru a primi recomandările de specialitate care se dovedesc utile în cazul tău. Chiar dacă, aparent, nu este altceva decât o răceală, nu se știe niciodată, așa că este nevoie de consultul unui profesionist în domeniu pentru a fi un pus un diagnostic corect și a primi tratamentul de care ai nevoie.

Gripa și răceala sunt două care doar pot părea similare, dar se manifestă prin manifestări diferite. De aceea, pentru a preveni răspândirea bolii și a dezvoltării de complicații, este nevoie de un consult de specialitate, în primul rând pentru a le diferenția. Dacă vei respecta recomandările medicului, dar și indicațiile de mai sus, vei vedea că treci mult mai ușor peste provocările sezonului rece.

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole