Pentru toate Evele din lume, un păr frumos și sănătos este o dorință pe care o vor îndeplinită cu orice preț. De aceea, nu ezită să cheltuiască bani mulți pe produse care promit o îngrijire profesională. Avem și noi unele recomandări pentru tine, pentru ca tu să te bucuri de o podoabă capilară de invidiat.
Un stil alimentar echilibrat
Chiar dacă nu crezi, să știi că stilul tău alimentar are o mare legătură cu sănătatea părului tău. Dacă preferi alimentele procesate, prăjite, pline de zahăr și alte asemenea exemple, atunci este și normal ca părul tău să aibă un aspect jalnic. Încearcă să faci unele schimbări pe acolo, și începe să ai o dietă cât mai echilibrată. Proteinele slabe, vitaminele (mai ales A, C, E), mineralele (zincul și fierul) și acizii grași omega-3 sunt cele care contribuie la sănătatea podoabei capilare. Include în dieta ta alimente precum pește gras, carne de pui sau de curcan, ouă, nuci, semințe, fructe și legume proaspete și încet-încet, și părul tău va căpăta aspectul dorit.
Bea suficientă apă
Chiar dacă acum este destul de rece afară, nu trebuie să neglijezi să îi oferi corpului o hidratare corectă. Printre alte efecte benefice, hidratarea corectă îți poate face firele de păr să fie mai puțin fragile și casante.
Evită expunerea excesivă la căldură
Folosirea în mod regulat a uscătorului de păr, plăcilor de îndreptat sau a ondulatorului ajunge să îți deterioreze părul. Încearcă să limitezi utilizarea acestor dispozitive și utilizează întotdeauna un produs de protecție termică înainte.
Folosește un șampon natural
Pentru ca părul tău să aibă parte de acea hrănire de care nevoie, un șampon natural este exact ceea ce are nevoie. Găsește-l nu doar pe cel potrivit cu tipul tău de păr, ci ar trebui ca ingredientele care intră în compoziția acestuia să fie unele naturale, fără parabeni, parfumuri și alte ”minunății”.
Nu te pieptăna atunci când ai părul ud
Părul este mai vulnerabil când este umed, așa că renunță să îl mai periezi sau să-l piepteni în acest răstimp. Dacă este obligatoriu să o faci, măcar folosește în acest sens un pieptene cu dinți largi pentru a preveni ruperea.
Tunderea regulate
Tăierea părului la fiecare 6-8 săptămâni poate preveni vârfurile despicate și poate să îi ofere acestuia un aspect și mai plăcut.
Atenție la razele puternice ale soarelui
Pe perioada verii, razele prea puternice ale soarelui îți pot afecta părul mult mai mult decât crezi. Prin urmare, ai grijă așa cum trebuie de părul tău, nu doar pielea are nevoie de crème de protecție. Acoperă-ți capul sau folosește produse de protecție solară pentru păr în perioadele în care expunerea la soare este intensă.
Mai puțin stres îți face părul frumos
Să știi că și stresul poate afecta sănătatea părului. De aceea, găsește modalități de a gestiona stresul, cum ar fi prin exerciții fizice, tehnici de meditație sau activități relaxante.
Evită substanțele chimice agresive
Dacă îți vopsești părul în mod regulat, să știi că specialiștii sunt de părere că folosirea în exes a produselor chimice, cum ar fi vopsirea frecventă sau tratamentele agresive, poate deteriora podoaba ta capilară. Optează pentru produse mai blânde dacă nu poți renunța să îl mai vopsești și evită expunerea excesivă la substanțe chimice.
Mască de păr naturală
Aplicarea de măști de păr îi poate oferi acestuia un plus de hidratare și nutriție. Alege însă mereu produsele naturale, iar tu poți să creezi și singură masca de păr perfectă pentru părul tău. De regulă, ingrediente precum uleiul de cocos, mierea, iaurtul sau avocado pot fi folosite pentru a crea măști hrănitoare pentru păr.
Renunță la fumat și la alcool în exces
Dacă te recunoști în rândurile de mai sus, atunci deja știi ce trebuie să faci. După cum probabil știi deja, fumatul poate afecta sănătatea părului, contribuind la îmbătrânirea prematură și la pierderea sa. În schimb, consumul excesiv de alcool poate afecta sănătatea părului, contribuind la deshidratare și la deficiențe nutriționale.
Fii blândă cu părul tău
Chiar dacă te grăbești, asta nu înseamnă că trebuie să treci rapid peria sau pieptănul prin păr. Nu faci altceva decât să îl rupi sau să îl deteriorezi, și atunci când vrei să ai un păr frumos și sănătos, acestea două nu îl ajută deloc. Ba chiar dimpotrivă am zice.
Nu te spăla cu apă fierbinte
La fel cum apa rece nu este chiar cel mai bun aliat atunci când vrei o podoabă capilară ca a unei prințese, nici apa prea fierbinte nu trebuie folosită. Vei deshidrata atât părul, cât și scalpul. Mai bine apă călduță, iar în ultima apă de clătire, o lingură, ba chiar două de oțet, îi va oferi acestuia strălucirea pe care ți-o dorești.
Apelează la un specialist
Dacă nimic din ceea ce ai încercat nu a funcționat și observi că problemele tale cu părul sunt mult mai grave încât să fie reparate prin metode naturale, atunci mergi la un medic dermatolog – în special dacă ai scalpul afectat. Acesta va știi ce să îți recomande, în funcție de situația, pentru ca totul să se rezolve în favoarea ta.
Îngrijirea părului trebuie să fie constantă
Dacă ai reușit să îi oferi părului tău frumusețea și sănătatea de care avea nevoie, atunci, nu renunța. Specialiștii în domeniu susțin că este important să să fii consecventă în îngrijirea părului și să adaptezi practicile la nevoile și tipul tău de păr. Un păr sănătos necesită atenție permanentă, așa că nu te lăsa pe o ureche ci mergi mai departe!