sâmbătă, iulie 27, 2024
26.9 C
București

Cum ai grijă de cămara de provizii si cum o organizezi

Articole fresh

Pentru a economisi bani sau pentru a avea mereu la îndemână produsele preferate ale familiei tale, ți-ai amenajat o camara de provizii. Este o idee foarte bună. Iar avantajele sunt numeroase. Dar nu despre ele am decis să îți vorbim în continuare. Ci de modul în care ai grijă așa cum trebuie de acest spațiu. Pentru ca produsele depozitate aici să nu aibă de suferit.

Verifică atent stocurile

Înainte de a pleca la cumpărături pentru a-ți dota camara de provizii cu anumite produse necesare, verifică dacă nu cumva acestea se regăsesc deja acolo. De aceea, periodic, o inventariere a conservelor cu legume, borcanelor cu gem și dulceață sau a sticlelor cu suc de roșii este esențială. La fel și numărarea pungilor cu mălai, zahăr sau făină. Despre ele știi că nu e bine să-ți lipsească din case. De asemenea, verifică și data de expirare în cazul produselor cumpărate. Și folosește-le pe acelea mai aproape de acest termen.

Planificarea meniurilor și a listei de cumpărături

O idee care te ajută să economisești bani frumoși este să gândești în avans meniurile. Sau măcar preparatele pe care intenționezi să le pregătești pe timpul iernii. De aceea, verifică atent camara de provizii. Vezi ce îți lipsește. Sau ce nu e în cantitate suficientă. Și fă liste de cumpărături. Și mai ales, respectă-le. Este indicat să cumperi în cantități suficiente pentru acoperirea cerințelor familiei tale. Fără însă să cumperi în mod compulsiv.

O rezervă de alimente cu termen lung de valabilitate

Pentru a fi mereu pregătit cu tot ceea ce ai nevoie, în cămara ta trebuie să se regăsească un stoc suficient de alimente neperisabile. De aceea, fă-ți un stoc de alimente care au în general un termen mai lung de valabilitate. Și, pe măsură ce îl folosești, ai grijă să îl completezi. În această categorie intră conservele de legume, orez, fasole uscată, linte, năut, legume și fructe deshidratate. Precum și tot ce mai consideri tu necesar că se consumă de obicei în familia voastră.

O rezervă de apă

Aproape că nu mai acordăm atenția cuvenită apei curente. De ce? Pentru că ne-am obișnuit doar să deschidem robinetul. Și să avem acces la vitalul lichid. Totuși, nu este o idee chiar greșită să fii pregătit pentru situațiile neprevăzute. Sau pentru când se întrerupe alimentarea cu apă, și în acest sens ai nevoie de o rezervă de apă plată. În jur de 3 litri de fiecare membru al familie este un minim necesar.

Profită de legumele și fructele de sezon

Pentru a face economii, dar să te bucuri și de vitaminele, mineralele și nutrienții care le conțin, profită de fructele și legumele de sezon. Sunt ceva mai ieftine atunci când este sezonul lor, sunt și mai delicioase, așa că poți pregăti numeroase conserve pentru iarnă. Gemuri, dulceață, compoturi, borcane cu fasole păstăi, zacuscă și murături sunt doar câteva sugestii, și care se regăsesc de obicei în cămara noastră de provizii.

Cum rămâne cu spațiul?

Din păcate, nu toți avem șansa de a avea suficient spațiu pentru a depozita toate proviziile. Nicio problemă, pentru că soluții se găsesc, doar bunăvoință să fie. Pe internet sau pe rafturile anumitor magazine se găsesc la vânzare multe modele de recipiente ermetice și etanșe de care ai nevoie pentru a păstra în condiții bune proviziile tale pentru sezonul rece. Pe cât posibil, optează pentru cele din sticlă transparentă și incoloră pentru a observa mai ușor conținutul borcanului, dar și pentru a evita contaminarea lor. Acestea pot fi sterilizate mult mai ușor chiar și în cuptorul aragazului, și nu sunt deloc puține gospodinele care procedează așa.

Rafturi organizatoare

Vrei ca spațiul în care îți păstrezi proviziile pentru iarnă să fie unul cu adevărat profesionist? Atunci aranjarea stocurilor de produse trebuie să fie una eficientă. Pungile, borcanele și sticlele trebuie așezate în așa fel încât să fie stabile și tu să ai o mai bună vizibilitate asupra conținutului acestora. Pentru a mai economisi și puțin spațiu, dar și mai multă ordine, există și organizatoare care să îți vină în ajutor.

Etichete cu produsul, dar și data expirării

În cazul preparatelor făcute de tine, sau poate a cutiilor cu condiment, este mult mai simplu și eficient să pui etichete cu conținutul recipientelor, dar și data la care le-ai pregătit. Evident, le vei consuma pe cele mai vechi mai întâi, și în acest fel vei evita și risipa.

Temperatura ambientală

Pentru ca proviziile tale să se păstreze bine contează foarte mult și temperatura ambientală. Ar fi de preferat să nu existe variații mari de temperatură, sau pe cât posibil optează pentru un spațiu unde este suficient de răcoare. În caz contrar, este posibil ca multe dintre alimentele din care ți-ai făcut un stoc suficient să fie afectate și să nu mai fie atât de proaspete pe cât dorești.

După cum ai observat, nu este chiar atât de greu să îți organizezi, și mai ales să păstrezi o cămară cu provizii. Dacă ai grijă așa cum trebuie de cei ai casei, nu lași niciun detaliu la voia întâmplării și te preocupi permanent să ai un stoc suficient de provizii, indiferent de situații.

Amenajarea camerei cu provizii pentru iarnă poate că necesită un pic de planificare și disciplină, dar nu este nimic complicat. Decizia de a-ți organiza un astfel de spațiu va contribui la asigurarea faptului că familia ta are acces mereu la alimente sănătoase cumpărate sau prepparate chiar de tine, atât în mod obișnuit, cât și în perioadele mai dificile.

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole