joi, noiembrie 21, 2024
3.7 C
București

Cum să scapi de adicția telefonului mobil

Articole fresh

Nu există prea mulți oameni care să nu aibă un telefon mobil. Chiar și cei care locuiesc în cele mai îndepărtate cătune au, de multe ori, un asemenea dispozitiv. Telefonul mobil este o necesitate în ziua de zi, dar din păcate a devenit pentru mulți dintre noi o adicție. Am ajuns că din primele clipe în care ne trezim să punem mâna pe telefon să verificăm rețelele de socializare.

La baie, la masă, când ieșim în oraș ducem cu noi această adicție. Din acest motiv mulți dintre noi au devenit introvertiți, uitând să comunice cu cei din jur. Iar cel mai trist lucru este că vedem adicția răpândindu-se la copii și tineri. Telefoanele mobile ne-au înlocuit viață, privându-ne de bucuriile ei simple, de a explora natură sau de a evolua în alte direcții. Însă, că orice adicție, și în acest caz există soluții. Desigur, nu spune nimeni că trebuie să renunți definitiv la telefonul mobil, deoarece este un rău necesar. Dar ar fi cazul să îl folosești doar pentru urgențe sau cât mai rar posibil.

Perioada critică

Ca și în cazul drogurilor, telefonul mobil va fi greu de îndepărtat din activitățile zilnice. Totuși, va trebui să faci asta dacă dorești să fii liber, să evoluezi, să te dezvolți. Cel mai greu îți va fi în primele zile, însă, pe măsură ce va trece timpul vei vedea că nu este atât de dificil. Va trebui să îți notezi pe o tăbliță mesaje de încurajare. De exemplu, poți să scrii ceva de genul: Când intri în casă, lasă telefonul la ușa. Este la fel ca și cum ai proceda dacă intri în anumite instituții sau etsi la un examen. Crează un coș special în care tu, dar și ceilalți membri ai familiei să vă lăsați telefoanele mobile. Îl veți lua de acolo doar dacă primiți un apel, regula fiind să îl puneți înapoi, după ce ați terminat conversația. Va fi destul de dificil, în special pentru copii sau adolescenți, care nu mai sunt atât de docili.

Gătește împreună cu cei din familie

Copiii, în special, așa cum spuneam mai sus, vor fi mai reticenți la idee. Pentru a-i face să-și ia gândul de la telefon, implică-i în activitățile casnice. De exemplu, când vine vremea pentru a găti, implică-i și pe ei. În funcție de vârstă le poți da anumite taskuri. Unul poate să spele legumele, altul să pregătească un sos simplu sau să spele vasele. Dacă sunt mai mari, pot să te ajute inclusiv la tocatul legumelor sau fructelor. Cei mai mici te pot ajuta cu aranjatul mesei, învățând astfel și câteva treburi gospodărești. Dacă nu trebuie să gătești, poți să îi implici în orice altă activitate precum curățenia sau sortatul hainelor. Acestea sunt consumatoare de timp, făcându-i astfel să uite de telefonul mobil. Desigur, miracole nu se întâmplă peste noapte, însă cu răbdare aceste metode vor funcționa.

Citește o carte

Mulți dintre noi nici nu își mai amintesc de când au mai pus mâna pe ceva minunat de lecturat. Alții nu au făcut-o niciodată. Nici nu știi câte poți descoperi într-o carte. Cărțile sunt portaluri minunate către lumi nebănuite. Descoperindu-le, cu puțin exercițiu, îți vei da seama că sunt o modalitate de a-ți petrece timpul mult mai constructivă, dar mai presus de toate educativă. Cu cei mici trebuie să faci la fel. Ca și în cazul activităților casnice din paragraful anterior, cărțile trebuie alese în funcție de vârstă sau interese. Cei mici vor fi fascinați de cărțile ilustrate, cu poveștile lor preferate. Le poți citi tu sau îi poți provoca pe ei să o facă dacă sunt în primii ani de școală. Cu adolescenții poate fi mai greu, dar nu imposibil. Interesează-te ce le place. În librăriile actuale poți găsi cărți despre orice. Începe ușor, cu texte simple, până când vor descoperi cât de frumos este cititul. O carte este “un medicament” împotriva plictiselii, dar și a  adicției cu telefoane mobile.

Filme memorabile

Trebuie să te gândești când ia petrecut ultima dată timp alături de familia ta. Cel mai bun mod de a face asta este filmul. Această a șaptea artă este ideală pentru a-i face pe toți cei din familie să uite de telefoane pentru ceva timp. Poți merge cu copiii la cinema sau, pe platformele de streaming, poți să vezi o mulțime de pelicule, chiar mai vechi, ce pot fascina toată familia. Este o activitate de familie minunată, iar dacă dorești, poți alege pelicule care au trilogii sau chiar mai multe filme cu legătură între ele. De exemplu, pentru că este perioada Crăciunului, poți să vezi seria “Singur acasă” sau “Harry Potter”. Nu uita să pui un bol mare cu popcorn sau sandwich-uri delicioase la îndemana pentru a nu întrerupe magia. Dacă eliminarea adicție se referă doar la tine, ai o lista interminabilă de filme pe care să le vezi. Chiar și serialele te pot ține captivat, astfel încât să uiți de telefon.

Un hobby salvator

Din ce în ce mai puține persoane au activități ce nu țin de muncă sau de viață de familie. Adu-ți aminte ce îți plăcea să faci în copilărie. Poate că pictai sau ai fi dorit să cânți la un instrument. Ori poate îți plăcea să dansezi…cu siguranță ai avut o pasiune. Nu e prea târziu să faci ce iubești. Te poți înscrie la cursuri sau poți face ceva la tine acasă. Nu trebuie să fii Rembrand pentru a picta sau orice alt geniu pentru a-ți găsi un hobby care te face fericit. Important este să găsești o activitate constructivă, care te va face să te dezvolți ca persoană, dar și să lași telefonul deoparte. Este valabil și pentru copii, care trebuie încurajați cu tot felul de activități. Artă, sport, colecții…orice este binevenit, atâta timp cât nu mai este nevoie să stea cu ochii în telefonul mobil.

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole