miercuri, septembrie 18, 2024
16.1 C
București

Merită sau nu să angajezi o bonă pentru cel mic?

Articole fresh

Ai devenit mamă. Asta ți-a umplut sufletul de bucurie. Totuși, după o anumită perioadă este nevoie să revii la serviciu. Nu contează care sunt motivele care stau în spatele acestei decizii. Apare întrebarea firească: cine va avea grijă de cel mic pe perioada cât tu îți îndeplinești sarcinile de lucru. Din varii motive, să apelezi la bunici nu este o soluție în cazul tău. Și nici nu se poate lua în calcul să rămâi în continuare acasă. Cu mica minune care te-a învățat să iubești necondiționat.

Prin urmare, singura variantă care rămâne în picioare este angajarea unei bone. Ușor de zis, greu de făcut. De ce? Pentru că este vorba, până la urmă, de un străin care va avea grijă de copilul tău. Merită sau nu să apelezi la această variantă? Rămâne ca tu să găsești răspunsul potrivit în cazul tău. Dar numai după ce înțelegi bine care sunt avantajele și dezavantajele acestei decizii. Le găsești pe toate, în rândurile de mai jos.

Avantaje pe care nu le poți ignora

Începem, după cum era și firesc, cu avantajele angajării unei bone, pentru că de regulă așa gândim cu toții.

  • Supraveghere și îngrijire personalizată

Chiar dacă există și varianta apelării la o creșă, consideri că micuțul tău nu este încă pregătit pentru o astfel de variantă, sau pur și simplu nu dorești așa ceva pentru el. O bonă poate să îi ofere acestuia o atenție mai mare, ținând cont că nu mai are și alți copii în grijă, cum este cazul personalului de la creșă. Pentru o singură persoană va fi mult mai ușor să se adapteze nevoilor individuale ale fiecărui copil. O bonă profesionistă este cea care poate asigura o supraveghere constantă. Precum și o îngrijire dedicată copilului. Adică exact ceea ce îți dorești pentru el.

  • Program flexibil

Știm și noi prea bine cum stau lucrurile cu programul de lucru. Sau situațiile care se ivesc pe neașteptate. De aceea, să apelezi la o bonă și nu la creșă îți poate permite să gestionezi mai bine aceste schimbări bruște în program. Ar trebui ca bona cu care colaborezi să fie dispusă ca în unele situații de acest gen să se poată adapta cerințelor familiei referitor la orele de lucru și disponibilitate. Evident, și din partea voastră trebuie să existe înțelegere. Pentru că nu poate fi non-stop la dispoziția voastră. Din când în când, nu este nicio problemă dacă intervine o schimbare în program. Cu condiția să fie anunțată din timp. Sau măcar recompensată așa cum se cuvine.

  • Copiii rămân într-un mediu cunoscut

Spre deosebire de situațiile în care cei mici merg la o creșă sau grădiniță cu program prelungit sau scurt, să apelezi la o bonă îi ajută pe copii să se simtă în largul lor, deoarece au parte de confortul propriului lor mediu. Altfel spus, în cazul celor mai mici, această decizie este cea care poate reduce anxietatea și disconfortul asociate unui mediu nou și cu care se confruntă mulți copii duși la creșă sau grădiniță pentru prima oară.

  • Menaj ușor

În funcție de înțelegerea și acordul cu familia, o bonă poate oferi și alte servicii, cum ar fi asistență în activități casnice ușoare. Ne referim aici la  gătitul pentru copii sau menținerea ordinei în camera acestuia. Atenție, nu confunda niciodată bona cu menajera, pentru că nu este obligată să îți facă ție treburile casnice. De acestea te ocupi tu sau angajezi pe altcineva: bona este strict pentru a fi acolo pentru copilul tău.

Puncte slabe

Evident, nu totul este doar lapte și miere după cum se spune, și de aceea există și unele puncte mai putin luminoase in decizia de a apela la serviciile unei bone. Ti le prezentam, si noi, pe scurt, in continuare.

  • Costuri mult prea mari

Pentru unele familii, angajarea unei bone poate fi o decizie care scoate destul de multi bani din bugetul familiei. Ne referim aici la cheltuielile cu salariile, asigurările sociale și alte beneficii. Acest aspect financiar poate fi un mare dezavantaj, și din acest motiv, dacă tot apelează la serviciile unei bone, se ajunge la ”muncă la negru”. Sau pur și simplu se renunță la idee, căutând alte soluții mai puțin costisitoare.

  • Greu de găsit un înlocuitor

Ai reușit să găsești bona perfectă pentru copilul tău, ceea ce este de-a dreptul excelent! Micuțul tău o iubește, voi la rândul vostru sunteți mai mult decât mulțumiți de modul în care se achită de sarcinile sale, pare perfect, nu? Dar să știi că dacă familia ta devine prea dependentă de acea bonă, poate fi dificil găsești un înlocuitor potrivit dacă aceasta decide să plece sau să își ia anumite libere, din varii motive. Schimbările neprevăzute nu sunt chiar ușor de gestionat atunci când este vorba despre serviciile unei bone bune.

  • Posibile probleme de comunicare

Problemele de comunicare pot apărea între oricând între familia angajatoare și bonă, mai ales dacă aceasta din urmă vorbește o altă limbă sau provine dintr-o cultură diferită. Știi și tu prea bine despre cazul bonelor vietnameze, de exemplu, care încă mai sunt în topul preferințelor celor care angajează bone pentru copiii lor.

  • Lipsa experienței

Deși nu negăm faptul că există și bone profesioniste, acestea sunt cazuri destul de rare. De cele mai multe ori, bonele pot să nu aibă experiența sau calificările necesare pentru a gestiona situații de urgență sau pentru a oferi suport educațional adecvat copiilor.

Pentru a concluziona, decizia de a apela la serviciile unei bone depinde de cerințele individuale ale fiecărei familii. Trebuie să se stabilească așteptări clare, să se comunice deschis și să se asigure o relație de colaborare pentru a face această experiență una de bun augur pentru toate părțile implicate.

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole