sâmbătă, iulie 27, 2024
21.9 C
București

Nu neglija vizitele la stomatolog cu cel mic!

Articole fresh

Puțini sunt cei care se pot lăuda că merg liniștiți la medic. Cu atât mai mult la cel stomatolog. De altfel, se pare că românii nu prea iubesc dentiștii, dar nici igiena dentară. De ce spunem asta? Pentru că la nivel european suntem cam la coada clasamentului când vine vorba despre vizite la stomatolog. Sau spălatul pe dinți.

Când este timpul pentru prima vizită la stomatolog pentru copii

Pentru ca și cei mici să nu capete aceleași obiceiuri nu prea sănătoase, se impune învățarea lor cu o igienă orală riguroasă. Și ca prima lor vizită la medicul stomatolog să se facă în jurul vârstei de 4 ani. Poate chiar și mai devreme. Evident, pentru prima dată, va fi nevoie de o pregătire a acestui moment. De aceea este nevoie să alegi un medic stomatolog care lucrează frecvent cu copiii. Și care știe cum să nu facă din vizitele la cabinet un motiv de plâns. Dacă vei reuși ca primele contacte ale micuțului tău cu medicul stomatolog să fie unele reușite, cu siguranță acesta va accepta cu plăcere și altă dată să vină. Iar asta va contribui la o bună sănătate orală.

Nu îi amenințați cu vizitele la doctor!

Sunt mulți părinții care, epuizați de energia debordantă a celor mici, aleg să îi amenințe cu ”nenea doctorul care vine și face injecție”. Drept pedeapsă pentru micile lor obrăznicii. Nu este de mirare deci, că micuții sunt de-a dreptul înspăimântați de o vizită la doctor. Cu atât mai mult când vine vorba despre cel stomatolog.

Prin urmare, se recomandă părinților să îl pregătească pe cel mic pentru această vizită. Ei trebuie să știe că este normal. Nu li se va întâmpla nimic, iar medicul trebuie să fie și el cooperant. Și să îi câștige acestuia încrederea. Prima vizită la medicul stomatolog trebuie să fie una de ”împrietenire”. Doar de cunoștință. Pentru că în caz contrar copilul va pierde atât încrederea în părinți, care i-au promis că nu se va întâmpla nimic. Dar și în medic, cel responsabil de disconfortul sau durerea pe care a simțit-o.

Prezentarea instrumentarului

Copiii adoră tot ce e nou. Prin urmare, vor fi fascinați de instrumentarul medicului stomatolog. Pe cât posibil, acesta îi va fi prezentat micuțului. Fără să fie prezent riscul de a se răni. El trebuie să vadă că nu va păți nimic rău, iar atunci când va fi nevoie de o intervenție, el va fi deja familiarizat cu acesta și nu va fi traumatizat. Părinții trebuie să discute cu medicul înainte de prima vizită a celui mic, pentru ca acesta să le ofere și unele recomandări despre cum ar trebui să îi spună celui mic că urmează să meargă la stomatolog. otuși, pentru a convinge copilul să stea cuminte la stomatolog, începutul trebuie să-l faci tu, ca părinte.

Cu calm și răbdare, trebuie să îi explici pe înțelesul lui, și fără să ridici tonul, ce se va întâmpla acolo şi cât de importantă este igiena orală. Dacă tu ai avut ceva experienţe negative sau dureroase la dentist, atunci evistă să i le spui. De asemenea, atunci când plecaţi spre cabinet, puteți lua cu voi și jucăria pe care o îndrăgește cel mai mult, pentru că lucrurile familiare, dar și faptul că ești alături de el, îl vor face să nu fie stresat și să se simtă în siguranţă.

Copilul se spală singur pe dinți

Dacă educarea copilui în ceea ce privește importanța igienei orale una corectă, acesta ar trebui să știe să se spele singur pe dinți în jurul vârstei de 4 ani. Pentru prima vizită la stomatolog, acesta poate primi și indicații prețioase despre cum se face corect periajul, câtă pastă de dinți poate pune pe periuță, cum se face pregătirea pentru instalarea dinților definitivi, și alte asemenea recomandări, pe care juniorul le va reține mai repede decât credeți, și va fi foarte bucuros să le spună și celorlați, prieteni, bunici, sau cunoștințe, pentru a arăta că el este ”mare” și știe o mulțime de lucruri pe care doar adulții le cunosc. Cel mic va fi mai mult decât încântat de aceste recomandări, mai ales dacă sunt însoțite și de câteva personaje din desenele animate preferate de el, care se spală și ele pe dinți, nu-i așa?

Îngrijirea dinților temporari nu trebuie neglijată

Chiar dacă este vorba despre dinții ”de lapte”, îngrijirea acestora nu trebuie neglijată. În acest fel, atunci când vor apărea cei definitivi, o vor face pe un teren sănătos, fără inflamații sau abcese. În caz contrar, este posibil să se ajungă la extracții ale dinților temporari realizate la cabinetul medicului stomatolog, unde cel mai probabil vor avea parte și de ceva neplăceri: durere, anestezie, de unde și teama față de dentist.

Este păcat să se întâmple aceste lucruri, să existe aceste surse de stres pentru cel mic, când totul se poate rezolva ușor, cu o igienă orală corectă. Și, încă un amănunt: copiii învață cel mai bine atunci când imită un adult. De aceea, fiți un exemplu pentru el și alegeți să vă spălați măcar de două ori pe dinți și aveți grijă ca micuțul să vă observe, mergeți regulat la medicul stomatolog, și multe alte ”trucuri” care îl vor face pe acesta să nu privească vizita la dentist ca pe o pedeapsă, ci ca pe o normalitate.

Preocuparea pentru o sănătate orală începe de la cele mai fragede vârste. Medicul dentist nu trebuie văzut de cel mic ca un ”bau-bau”, ci ca o persoană care îl ajută să aibă dinți frumoși și sănătoși, un fel de ajutor al Zânei Măseluță!

 

- Advertisement -itexclusiv.ro
Ultimele articole